Baggrund

Præhospitalt er behandlingen af smerter underprioriteret. Kun op mod halvdelen af patienter med moderate smerter får smertestillende behandling præhospitalt. Årsagerne kan være mange. En del patienter fravælger selv smertebehandling, men det er sandsynligt at den præhospitale behandler specielt hos børn fravælger at give smertestillende behandling af frygt for bivirkninger. Almindelige bivirkninger kan være kvalme og opkastning, men i svære tilfælde kan man - alene på baggrund af lægemidlernes virkningsmekanisme - se reduceret bevidsthed og nedsat evne til at trække vejret

Formål

Vi ønsker med denne undersøgelse at belyse hvilke børn, der får præhospital smertestillende behandling, på hvilken baggrund denne behandling gives: samt undersøge eventuelle bivirkninger ved indgiften af den præhospital smertestillende behandling.

Metode

Registerstudie med udgangspunkt i de patienter, der har fået smertestillende behandling i Region Syddanmark i årene 2017-2022. Der skal indhentes data fra den nationale præhospitale patientjournal og suppleres med manuelt opslag i hospitalsjournalerne for hvert barn, der får præhospital smertebehandling.

Samarbejde

Undersøgelsen foretages i et samarbejde mellem præhospitale forskere i Region Syddanmark. Region Sjælland og Region Nordjylland. Forskergruppen suppleres af en forsker tilknyttet Ambulance Syd Region Syddanmark.