Baggrund

Hvert år er flere millioner mennesker på verdensplan udsat for et traume. Ved behandling af disse patienter følges internationale traume-retningslinjer, hvor ilt anbefales til behandling af alle svært tilskadekomne. Nogle studier peger på, at for meget ilt kan have en skadelig virkning.

Formål

Dette projekt ønsker at undersøge langtidsfølgerne, herunder livskvalitet og overlevelse, af en restriktiv (begrænset) versus en liberal (ubegrænset) iltbehandling til traumepatienter.

Metode

I et stort lodtrækningsstudie (www.traumox2.org) blev traumepatienterne tildelt enten en restriktiv eller en liberal iltbehandling i otte timer fra traumet. Disse patienter kontaktes i dette opfølgningsstudie henholdsvis 6 og 12 måneder efter traumet. Ved denne kontakt gennemgås to spørgeskemaer (GOSE og EQ-5D-5L), hvoraf resultaterne vil være et mål for patienternes livskvalitet, som kan sammenlignes de to ilt-grupper imellem. Desuden sammenlignes de to grupper i forhold til 1-års overlevelsen. Slutteligt vil vi i et særskilt studie have fokus på patienterne med traumatisk hjerneskade, da det er kendt, at disse er en særlig gruppe af traumepatienter.

Samarbejde

Alle fire danske akutlægehelikoptere deltager i TRAUMOX2 studiet, der er et samarbejde mellem Afdelingen for Bedøvelse, Operation og TraumeCenter på Rigshospitalet, Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning, Anæstesiologisk Intensiv Afdeling på Odense Universitetshospital, Bedøvelse og Operation på Aarhus Universitetshospital, samt akutlægebiler fra Region Midt, Region Syd og Region Hovedstaden. Studiet foregår endvidere i andre centre i Europa, herunder i Holland og i Schweiz.