Baggrund

Arbejdet i præhospitalt regi indebærer udsættelse for voldsomme eller overvældende begivenheder, såsom svære traumer og dødsfald. Den tilbagevendende eksponering for voldsomme hændelser er en risikofaktor i forhold til udvikling af symptomer på mental belastning og alvorlig psykopatologi. Derudover er der forhøjet risiko for nedsat kvalitet i det daglige arbejde, mindsket arbejdsglæde og øget sygefravær. Arbejdet på akutlægehelikopteren indebærer høj risiko for at blive udsat for mentalt belastende begivenheder.

Formål

Projektet har til formål at afdække prævalensen af mentale helbredsproblemer hos alle tre personalegrupper (pilot, HEMS-redder, læge) på akutlægehelikopteren. Herudover er formålet at generere viden om risikofaktorer samt forebyggende tiltag i det præhospitale arbejde.

Metode

Projektets data indsamles via tre bølger af prospektive online spørgeskemaundersøgelser, der følges op af uddybende kvalitative gruppeinterviews. Derudover laves et systematisk review, som afdækker foreliggende evidens på området.

Samarbejde

Projektet gennemføres i samarbejde med Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning, Præhospitalet Region Midt, Arbejdsmedicinsk klinik, OUH og Norsk Luftambulanse.