Baggrund

Hjertestop uden for hospital rammer cirka 5000 personer årligt i Danmark. Effektiv behandling fra forbipasserende og præhospitalt personale, herunder hjerte-lunge-redning, brug af hjertestarter og korrekt medicinering, er afgørende for at forbedre overlevelsen efter hjertestop. Antallet af patienter med hjertestop, som en præhospital medarbejder behandler varierer afhængigt af geografisk område og hvilken præhospital enhed, der arbejdes på. Der findes nogen, dog usikker, evidens for, at antallet af patienter med hjertestop, det præhospitale personale behandler, påvirker behandlingen og derved overlevelsen. Det forslåede projekt vil som de første undersøge denne sammenhæng i en dansk kontekst.

Formål

At undersøge sammenhængen mellem det præhospitale personales eksponering for antal patienter med hjertestop uden for hospital og patientoverlevelse.

Metode

Dette er en national observationel undersøgelse, der inkluderer voksne patienter med hjertestop uden for hospital fra 2016 til 2023. Der forventes at kunne inkluderes 35.000 patienter.

Samarbejde

Dette studie udgår fra Forskning og Udvikling, Præhospitalet, Region Midt, i samarbejde med de præhospitale forskningsenheder i de øvrige regioner samt Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning.