Pilot Lars Koorsgaard Kvols

  • Uddannelse: Helikopterpilot i 2005
  • Har fløjet akutlægehelikopter i Danmark siden 2012
  • Erhvervserfaring:
    • 5000 flyvetimer
    • Instruktør
    • Kontrollant for Trafik & Byggestyrelsen
    • Offshore pilot i Danmark, Norge, Finland, England og Afrika

Motivationen?

"Det er et meget afvekslende job med rigtig godt kollegialt samvær på baserne. Det spiller en kæmpestor rolle for mig. Vi er på vagt syv døgn ad
gangen, og det liv vi har sammen på basen, hvor vi laver mad, træner og holder os klar til at flyve ud for at gøre en forskel for mange af vores medborgere er helt fantastisk og ret unikt. Det er med til at gøre det her til verdens bedste arbejdsplads.

Udfordringen?

En af de mest udfordrende opgaver for mig som pilot er at kunne sige nej til at flyve. Som pilot har jeg ansvaret for besætningens sikkerhed. Det er min opgave at vurdere, om det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at flyve, godt hjulpet af en række sikkerhedsmæssige procedurer.

Jeg sætter aldrig crewets sikkerhed på spil. Men hvis vi f.eks. får at vide, at en opgave drejer sig om et barn med luftvejsproblemer, så presser vi citronen og går ofte helt til kanten af det mulige for at gennemføre flyvningen. Her er det min opgave at vide præcis, hvor kanten går. Jeg skal kunne sætte foden ned og sige nej til at flyve, når det ikke er forsvarligt, også selvom vi ved der er en patient, der har brug for hjælp.

De svære oplevelser?

Jeg har en civil baggrund fra off-shore industrien og har aldrig tidligere stået over for en trafikulykke, så det var en af mine største bekymringer, da jeg startede. Men jeg flyver sammen med meget erfarne folk og vi er gode til at hjælpe hinanden med at få styr på tankerne på vej ud til skadestedet.

Vi får altid en kort melding fra AMK-Vagtcentralen om, hvad vi flyver ud til og har måske 10 minutter i helikopteren, hvor vi kan forberede os også mentalt på, hvad vi skal møde.

Jeg oplever også at det at deltage aktivt og hjælpe
med det praktiske på skadestedet, gør det nemmere. Det kan f.eks. være at hjælpe med at hente udstyr fra helikopteren og planlægge logistikken i forhold til, hvordan vi får patienten ind i helikopteren og hvordan vi udnytter tiden bedst muligt på skadestedet.

Vi har desuden en fast struktur med debriefing efter hver eneste tur. Og vi har god mulighed for at vende tilbage til en hændelse, der bider lidt ekstra,
og vende den igen med kollegaerne, fordi vi er på basen sammen i syv døgn. Så man kan få lukket tankerne om en hændelse."