Jesper Hedegaard 

  • Uddannelse: Speciallæge i anæstesi
  • Har arbejdet som akutlæge i helikopterordningen siden 2014
  • Flyver ca. 3-4 døgn om måneden
  • Er til daglig overlæge på Aarhus Universitetshospital.

"I samspillet med pilot og HCM’en er min opgave at sætte fokus på og højne det medicinske niveau.

På basen har jeg sammen med HCM’en ansvaret for, at helikopteren er fuldstændig opdateret med medicinsk udstyr, så vi altid er klar til at lette med kort varsel. Under flyvningen forbereder vi os på, hvad vi kan forvente at komme ud til, og på skadestedet er det naturligvis min opgave i samarbejde med resten af crewet at give patienten den optimale behandling. At redde de liv, der kan reddes og bringe patienten det rette sted hen første gang.

Udfordringer

Med helikopteren opererer vi jo i hele Danmark. En af udfordringerne er derfor at have et godt overblik over, hvad de kan på de forskellige lokale hospitaler. Det er vigtig at vide for, at vi kan flyve patienten direkte til den afdeling, hvor han eller hun kan få den bedste behandling.

Det brugte jeg en del krudt på at få overblik over i starten, men vi flyver typisk lidt fra alle
helikopterbaser, så man lærer områderne at kende og har også fået bedre værktøjer til at få overblik over mulighederne.

Desuden er vi blevet rigtig gode til at samarbejde med de andre præhospitale enheder, som ofte kender logistikken i området. Man kan jo ikke vide alt om alting, men jeg har opdaget, at vi tilsammen er et kæmpestort netværk,der er klædt godt på og kan hjælpe hinanden med at finde den optimale løsning for patienten. Så jeg kan sænke skuldrene lidt.

Motivationen

Det, der driver mig, er samarbejdet med yderst dedikerede piloter og HCM’er. Det at være del af et team, der sætter en superhøj faglig standard, fordi vi gerne vil redde alle de patienter, vi på nogen måde kan redde. Vi er et ekstremt stærkt hold, som kan gøre en forskel på et højt fagligt niveau, netop fordi Vi er et ekstremt stærkt hold, som kan gøre en forskel på et højt fagligt niveau, netop fordi vi kender hinanden så godt, ved lige nøjagtig hvad
vi hver især kan, hvad vores opgaver er og hvad der er målet.

De svære oplevelser

Alle læger, der flyver med helikopteren, har mange års erfaring og har allerede oplevet meget. Man lærer at lægge en professionel distance og fokusere på indsatsen, når man er på skadestedet. Det er klart, at hvis man f.eks. står med et barn der dør under triste omstændigheder, så bliver vi da kede af det og kan også sammen græde med forældrene. Vi er jo helt  almindelige mennesker. Men efter så mange år tager man det sjældent med hjem, så kunne man ikke være der.

Vi er også altid ude som et hold, der oplever det samme. Efter hver tur laver vi en systematisk debriefing, hvor vi blandt andet gennemgår kommunikationen med samarbejdspartnerne, det flytekniske med f.eks. anflyvning til skadestedet og om der er noget, vi skal gøre anderledes en anden gang.

Her spørger vi også altid hinanden, om der var noget i situationen, der påvirker på det personlige plan. Og så snakker vi om det. Vi er gode til at passe på hinanden og hjælpe hinanden. Ellers kunne man slet ikke lave det, vi gør."