(Only available in Danish)

Baggrund 

Hovedtraume og traumatisk hjerneskade er på verdensplan den hyppigste årsag til invaliditet og død hos yngre voksne. Sværhedsgraden spænder fra mild (som hjernerystelse) til svær (som kraniebrud). Tilstanden kan være udfordrende at vurdere klinisk, da de akutte symptomer ikke altid afspejler skadens omfang. Fælles for alle patienter er dog, at der skal iværksættes rettidig, optimal indsats for at sikre den bedste behandling.

Formål

Formålet med PreTBI studiet er, at undersøge om biologiske markører i blodprøver kan anvendes som beslutnings-støtte til den udfordrende kliniske vurdering af patienter udsat for hovedtraume.

Metode

Projektet er udgjort af tre studier med indsamling af blodprøver i ambulancen:

  • PreTBI I: Undersøger om blodprøve markørerne S100B og GFAP kan bruges til præhospital udelukkelse af skade på hjernen hos patienter, der har slået hovedet i mild grad. Håbet er at skåne en række patienter for unødvendig røntgenstråling og indlæggelse samtidig med at identificere de patienter, der har akut brug for lægehjælp.
  • PreTBI II: Undersøger om S100B og GFAP også er anvendelige hos patienter, der er kommet moderat til skade. Håbet er at kunne identificere de patienter, der har behov for højt specialiseret lægehjælp.
  • PreTBI III: Undersøger om S100B, GFAP og NSE ligeledes kan bibringe viden om prognosen for de patienter, der er kommet svært til skade.

Samarbejde

Projektet forløber over 3 år og gennemføres i samarbejde med Falck Danmark A/S, Responce A/S, Akutafdelingen samt Klinisk Biokemisk Afdeling, Regionshospitalet Viborg. Akutmodtagelsen og Klinisk Biokemisk Afdeling, Regionshospitalet Randers. Akutmodtagelsen samt Klinisk Biokemisk Afdeling, Regionshospitalet Herning, Akutafdelingen og Klinisk Biokemisk Afdeling, Regionshospitalet Horsens og Blodprøver og Biokemi, Neurokirurgisk Afdeling NK og Neuro Intensiv Afdeling NIA samt Fælles AKUT Afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Resultater

PreTBI-studiet resulterede i to publikationer i internationale, videnskabelige, peer-reviewed tidsskrifter. Studierne viste, at biomarkøren S100B kan udelukke intrakraniel læsion i den præhospitale fase efter mildt hovedtraume med 100% sensitivitet. Til trods for begrænsende faktorer i de nuværende inhospitale guidelines for anvendelse af S100B, viste PreTBI studiet, at markøren er mere robust og anvendelig end ellers antaget - den præsterer med samme diagnostiske akkuratesse ved patienter over 65 år, patienter der har indtaget alkohol forud for traumet og hos patienter i blodfortyndende behandling. 

PreTBI studiet er det første studie på verdensplan, der har klarlagt kinetikken af markøren i humant serum helt ned til 15 min efter traumet. På den samlede kohorte af hovedtraumepatienter finder vi, at de der ikke har en intrakraniel læsion frembyder et umiddelbart og meget tidlig fald i deres S100B koncentrationer allerede inden for den første time efter traumet. Patienter, der inhospitalt diagnosticeres med en intrakraniel læsion, har en hurtig stigning i koncentration inden for de første 30 min efter traumet og herefter et fald i koncentration. 

Specificiteten af de præhospitale S100B koncentrationer var dog kun 15%. To nye markører, nemlig GFAP og UCH-L1, er vist at præstere med bedre specificitet og en overbevisende negativ prædiktiv værdi ift. S100B. Desuden er Abbott på markedet med en kassette til iStat, der kan måle disse to markører (kun godkendt til forskning for nu). PreTBI Biobanken bliver analyseret på Karolinska Instituttet i Sverige for netop GFAP og UCH-L1 inden længe og vi er i forsigtig kontakt med Abbott. De næste forskningsprojekter er planlagt og finansierede, hvorfor vi forventer yderligere resultater for præhospital implementering af POCT måling af hjernespecifikke biomarkører til tidlig identifikation af høj-risikopatienter mhp. korrekt triage og optimering af præhospitale ressourcer - herunder disponering af HEMS.