Crew

Akutlægehelikopternes crew er tre personer: en pilot, en præhospital akutlæge og en HEMS-redder, som er en specialuddannet ambulanceredder.

Krav til crewet

Alle ansatte i Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning er højt kvalificerede. Der stilles store krav til det operative mandskabs faglige kompetencer, erfaringer samt fysisk og psykisk robusthed og ikke mindst deres evne til samarbejde. I udvælgelsesprocessen er det langt fra alle, som kommer gennem nåleøjet. Alle udvalgte har gennemgået et intensivt træningsforløb. 

Vagtdækning 

De fire akutlægehelikoptere er døgnbemandede. Piloten og HEMS-redderen er på vagt en uge af gangen, mens akutlægen typisk er på vagt 1-3 døgn af gangen. I en vagtperiode skal mandskabet være klar til at flyve døgnet rundt. 

Mobiliseringstid

I dagtiden er der mobiliseringstid på 4,5 minutter. Det vil sige, at akutlægehelikopteren skal være i luften inden 4,5 minutter efter der er indkommet et alarmopkald. Om natten kan planlægning af turen og vurdering af vejret være mere kompliceret, og det kan tage længere tid.

Mød de ansatte

Akutlæge Jesper Hedegaard

"Det er en stor fornøjelse at komme ud og redde liv, som måske ikke ville være reddet, enten fordi andre læger ikke kunne nå frem eller fordi der er for langt
til et sygehus. Jeg glæder mig altid til at komme på arbejde med helikopteren.”

Mød akutlægen Jesper

Pilot Lars Koorsgaard Kvols

”Jeg prøver altid at holde mig for øje, at vi er på vej til nogle mennesker, der har den værste dag i hele deres liv, og så kommer vi og tilbyder den bedste sundhedsfaglige hjælp, Danmark kan præstere. ”

Mød piloten Lars

HEMS-redder Jens Brock Larsen

”Vi er som en taburet der skal hvile på tre ben. Der hvor kompetencerne er mest i brug og hårdest presset, træder de andre til og hjælper.”

Mød HEMS-redder Jens

Opgaver

Den landsdækkende akutlægehelikopterordning er etableret som supplement til regionernes eksisterende præhospitale beredskaber.

Hurtig adgang til rette behandling

Akutlægehelikopterne skal bidrage til, at akut syge borgere med livstruende symptomer, der er bosat eller opholder sig i langt fra specialiserede hospitaler, sikres hurtig adgang til præhospital speciallægebehandling. 

Akutlægehelikopterne flyver også til patienter på mindre øer, selvom der ikke er tale om livstruende tilstande. Det kan spare øboende patienter for lange vente- og transporttider, hvis der for eksempel først går en færge næste dag.

Patientgrupper

De fire akutlægehelikoptere flyver primært til svære traumer og tidskritiske patienter, hvor både liv og førlighed er i fare.

  • Patienter med hjertesygdomme udgør cirka 40% af de patienter som helikopterne flyver med.
  • Patienter med sygdomme i centralnervesystemet som fx hjerneblødninger udgør cirka 20%.
  • Tilskadekomster og traumer udgør cirka 20%.

Patientcases

Kontakt os

Kontakt sekretariatet

Hvis du har spørgsmål, ris, ros eller klager, så vil vi gerne høre fra dig.

Sekretariatet for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning

Telefon: +45 7841 4936,

Mail: alh@rm.dk

Send sikker mail

Hvis din besked indeholder personoplysninger:

Skriv sikkert til os 
For borgere
For virksomheder

Sekretariatet svarer mandag til torsdag kl. 8.00-15.30 og fredag kl. 8.00-15.00.