5. november 2014

Regionernes akutlægehelikoptere har været på vingerne i fem uger. Den smertefri opstart bliver tilskrevet succesfulde forsøgsordninger i Ringsted og Karup.

Siden natten til den 1. oktober 2014 har de danske regioner rådet over tre akutlægehelikoptere. Besætningerne flyver primært til 112-opkald om særdeles syge eller svært tilskadekomne patienter.

Det er blevet hverdag for den døgndækkende ordning og når det er gået uden større knaster, kan vi takke forsøgsordningerne, der kom før os i Skive og Ringsted, siger lægefaglig leder af ordningen Troels Martin Hansen.

I forsøgenes fodspor

– I løbet af den første måned har vi fløjet i gennemsnit 6 gange i døgnet. Det er det samme mønster forsøgsordningerne tegnede, og det vi har planlagt den nye, landsdækkende ordning efter, siger han.

Forsøgsordningerne varslede også, at akutlægehelikopterne primært skulle flyve mellem landets yderområder og hospitaler med højt specialiseret behandling.

Dette mønster går igen i den landsdækkende ordning og dermed også Region Syd, der ikke tidligere har haft samme grad af dækning som resten af landet, men som nu er dækket ind fra primært akutlægehelikopteren i Billund.

Dækning på tværs af regionsgrænser

Forsøgene kunne af gode grunde dog ikke sige meget om, hvor ofte de tre akutlægehelikoptere ”hjælper” hinanden.
– Men det sker faktisk jævnligt, at akutlægehelikopterne har fløjet på opgaver i regioner, der ligger langt væk fra deres hjembaser, siger Troels Martin Hansen.

Region Hovedstaden, Region Midtjylland, Region Sjælland, Region Nordjylland og Region Syddanmark driver i fællesskab Danmarks tre gule akutlægehelikopter. Helikopterne og deres besætninger er et supplement til blandt andet ambulancer og akutbiler og de er på vagt døgnet rundt.

Flere oplysninger

  • Svend Hartling, formand for styregruppen for regionernes akutlægehelikoptere, tlf. 4026 6887
  • Sekretariatet for regionernes akutlægehelikoptere tlf. 7841 4848