Akutlægehelikopter ved Saltum basen fra indvielse 2021

Fotograf: Niels Åge Skovbo

Efter knap tre år på en midlertidige placering ved Aalborg Lufthavn har den 4. akutlægehelikopter fundet plads på sin blivende base ved Saltum. Fremover bliver det herfra den sikrer hurtig hjælp til alvorligt syge eller tilskadekomne borgere, der befinder sig i områder med lang transporttid til et akuthospital.

Den 4. akutlægehelikopter kom på finansloven i 2018, hvor der blev afsat 45 mio. kroner om året til at drive det ekstra beredskab, som skulle have base i det nordlige Danmark. Og tallene viser, at der er stigende brug for den flyvende hjælp.

Alene i perioden 2018-2020 har ordningen haft en stigning i aktiviteten på knap 15 pct. Foreløbige tal for 2021 tyder på yderligere aktivitetsstigning på ca. 6 pct.

Næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman, glæder sig derfor over det vigtige bidrag fra den 4. akutlægehelikopter, og den ro det giver om ordningen, at den har fundet sin blivende placering.

- Helikopteren, der nu har base her ved Saltum, er et vigtigt ekstra ben i det akutte beredskab. Tilsammen bidrager de fire helikoptere til, at akut syge og tilskadekomne med alvorlige lidelser får hurtig, specialiseret hjælp, uanset hvor de opholder sig i landet, siger hun.

Del af en samlet indsats
De fire akutlægehelikoptere indgår som en integreret del af hele den præhospitale indsats, som tilsammen yder borgerne hjælp, når de bliver akut syge eller kommer til skade. Indsatsen rækker fra den praktiserende læge og lægevagten, Alarmcentralen 1-1-2, ambulancer, akutlægebiler og endelig helikopteren.

- I akutte situationer er tid ofte en afgørende faktor. Det kan eksempelvis være ved blodprop i hjerne eller hjerte, eller ved alvorlige ulykker. Det er meningsfuldt at være med til at yde den hurtige indsats, som lægehelikopteren tilbyder, siger Troels M. Hansen, lægefaglige leder af akutlægehelikopteren.

Helikopteren er blandt andet bemandet med en læge og en paramediciner. Det betyder, at behandling og diagnostik af patienten kan gå i gang, allerede når helikopteren er fremme ved patienten. Indsatsen sker i et tæt samarbejde med ambulancer, akutlægebiler og personalet på hospitalerne.

Fakta om Akutlægehelikopter-ordningen og den fjerde helikopter

  • Den nationale akutlægehelikopterordning drives af regionerne i fællesskab, og midlerne til drift kommer fra Staten.
  • Akutlægehelikopteren, der nu får base ved Saltum, blev sat i drift 2. januar 2019. De første 2 år og 9 måneder har den haft midlertidig base ved Aalborg Lufthavn.
  • Udover helikopteren ved Saltum har regionerne yderligere tre akutlægehelikoptere med baser i henholdsvis Skive, Billund og Ringsted.
  • Helikopterne er døgnbemandede året rundt af en pilot, en akutlæge og en paramediciner.
  • Fra januar til og med juli 2021 har de fire akutlægehelikoptere i alt fløjet 2.890 gange. I hele 2020 fløj de i alt 4.672 gange.
  • Mere end hver tredje flyvning går til en patient med symptomer på hjerte/kar sygdomme. Andre store grupper er patienter med symptomer på blodprop eller blødning i hjernen og patienter med svær tilskadekomst, fx efter store trafikulykker.
  • Find flere tal og fakta i den seneste årsrapport fra 2020: Årsrapporter - Akutlægehelikopter (akutlaegehelikopter.dk)


    Flere informationer
  • Ulla Astman, næstformand for Danske Regioner:  30 23 64 54 / ullaa@rn.dk
  • Troels Martin Hansen, ledende overlæge ved Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning:
    40 19 32 03 / troehans@rm.dk
  • Mette Breinholdt, Kommunikationskonsulent i Præhospitalet, Region Midtjylland:
    51 29 56 60 / metbre@rm.dk